Šta je gingivitis?

Šta je gingivitis?

Upala desni (Gingivitis) je problem koji se javlja kod gotovo 80% odrasle populacije. Upala desni je najčešće posledica loše oralne higijene. Uzrokuje je zubni plak koji je pun bakterija koje oštećuju gleđ zuba. One izazivaju karijes, ali i infekciju koja vodi u parodontozu. U tom procesu se stvaraju “džepovi” prepuni štetnih mikroorganizma, a vremenom infekcija iz džepova inficira i okolna tkiva čime zapravo i dolazi do upale desni, odnosno gingivitisa.

Simptomi upale desni

Simptomi upale desni se jako teško primećuju, jer je ova bolest „tiha” i neretko prelazi u oboljenja koja se završavaju klaćenjem i ispadanjem zuba. Bolest se razvija sporo ali ne pruža gotovo nikakve simptome. Neki od simptoma upale desni su mekane, crvene i otečene desni. Jedan od jasnih simptoma je i krvarenje desni pri pranju zuba.

Upala desni je samo prvi stadijum. Ako je ignorišete, ona vodi ka povlačenju desni, gubitku koštane mase, ogoljavanju vrata zuba i drugim karikama koje vode do generalizovane parodontoze. Tada dolazi i do gubitka potpornih struktura zuba.

Lečenje upale desni

Lečenje upale desni je dugotrajan proces i treba znati da ne postoji univerzalan lek za upalu desni. Za lečenje upale desni je potrebno mnogo truda i promena onih životnih navika koje negativno utiču na vaše desni. Preporučujemo da koristite meku četkicu, budite nežni na mestima gde se pojavila upala desni, a zube perite od korena prema vrhu. Rastvor za ispiranje usta i konac za zube se toplo preporučuju prilikom lečenja upale desni. Barem jednom dnevno masirajte desni, a preporučuje se da to radite posle svakog obroka. Upala desni je ozbiljan problem za koji ne postoji jedninstven lek, tako da pored poboljšanja oralne higijene morate poraditi i na svojim navikama i ishrani. Najvažnije je da ostavite duvan i alkohol jer oni izuzetno loše utiču na vaše desni. Takođe i ishrana je veoma bitan faktor prilikom lečenja desni. Ukoliko želite da počnete lečenje upale desni, preporučujemo da nas posetite!

Krvarenje desni

Krvarenje desni je ozbiljno oboljenje.

Uzrok krvarenja desni

Uzroci krvarenja desni mogu biti pad imuniteta, pušenje, akutne upale gornjih disajnih puteva, nedostatak vitamina C, naslage na zubima koje su pune bakterija, hormonski poremećaji i kamenac. Uzrok krvarenja desni može biti i nasledan. Bakterije koje se nalaze na desnima i zubima mogu loše uticati na srce i ceo organizam. Kod žene se često dešava da imaju problema sa oticanjem i krvarenjem desni tokom puberteta, u predmenstrualnom periodu, tokom trudnoće i menopauze. Hemoterapija ima razna neželjena dejstva i stomatitis (upala mekih tkiva usne duplje) i akne u ustima su neke od njih. Duvan jako štetno utiče na zdravlje usta i kod pušača postoji velika opasnost da dođe do krvarenja desni.

Krvarenje desni prilikom pranja zuba je početni stadijum, i čim to uočite treba početi sa lečenjem krvarenja desni. Neodgovarajuća oralna higijena je glavni uzrok upale vezivnog tkiva oko i između zuba.

Lečenje krvarenja desni

Lečenje krvarenja desni je dugotrajan proces. Da bi ste preventivno delovali na upalu desni možete se pridržavati sledećih pravila prilikom pranja zuba: nije dovoljno koristiti samo četkicu za zube jer ona ne može da očisti sve naslage između zuba niti da ukloni sve bakterije. Treba koristiti konac za zube za nepristupačne delove i tečnost za ispiranje usta radi dezinfekcije desni i uništavanje bakterija. Takođe sok od borovnice steže tkivo i dezinfikuje desni. Međutim, ovo možda neće biti dovoljno ako je upala desni u poodmaklom stadijumu. Zato bi bilo najbolje da za lečenje krvarenja desni potražite stručnu pomoć. Krvarenje desni nije bezazlena bolest, jer može dovesi do razlaganja kosti oko zuba i na kraju do ispadanja zuba.